.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Ο χρηματιστηριακός αναλυτής που βλέπει «στροφή Αριστερά»

Ο Στίβεν Ρόουτς, οικονομολόγος της Morgan Stanley που είχε προβλέψει το ξεφούσκωμα της νέας οικονομίας, υποστηρίζει σήμερα ότι το πολιτικό εκκρεμές παγκοσμίως γέρνει προς τα αριστερά. Προς πολιτικούς που υποστηρίζουν πολιτικές υπέρ των εργαζομένων. Διαμορφώνονται σταδιακά συνθήκες για μια πιο συστηματική αλλαγή στις σχέσεις εργασίας – κεφαλαίου υπέρ της πρώτης.
Ρίγη ανησυχίας φέρνει στους καπιταλιστές η σταδιακή συνειδητοποίηση ότι οι στάσιμοι μισθοί, ο φόβος απώλειας της εργασίας και η περικοπή των παροχών κοινωνικού κράτους (όλα αυτά συντελούν στη χειροτέρευση του επιπέδου ζωής για όλους) έχουν πλήξει την τεράστια μεσαία τάξη του πλανήτη.
Ο Ρόουτς εξήγησε στο Νταβός ότι το μερίδιο του εθνικού εισοδήματος στη Δύση, το οποίο καταλήγει στους εργαζόμενους είναι σε πολύ χαμηλό σημείο (καθώς οι μισθοί συνεχώς συμπιέζονται), ενώ αντίθετα το μερίδιο των κερδών των εταιρειών βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό σημείο. Αυτή η αποσταθεροποιητική ανισορροπία θα οδηγήσει μάλλον σε κοινωνικές αναταραχές και λήξει της εργασιακής ειρήνης. Αφού τόσα χρόνια το εκκρεμές γέρνει υπέρ του κεφαλαίου ήρθε η ώρα πλέον να γυρίσει υπέρ των εργαζομένων, είτε με θεσμικές αλλαγές (ψήφιση αριστερών κυβερνήσεων), είτε με κοινωνικούς αγώνες.
Από οικονομική εφημερίδα τον Φεβρουάριο του 2007

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
    ΜΙΛΑΝΕ, ΟΛΑΟΣ ΘΑ ΚΥΡΙΑΡΣΙΣΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ
    Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ
    ΓΙΑΤΙ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή