.

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ποια να είναι άραγε τα αίτια αυτής της οικονομικής κρίσης;

Το 1990 κουμουνιστικό καθεστώς της Ρωσίας ήταν υπεύθυνο για όλα τα κακά που συνέβαιναν στον άνθρωπο. Γιατί το καθεστώς αυτό ήταν συγκεντρωτικό και δεν ήταν δημοκρατικό όπως είναι σήμερα και τότε τα φιλελεύθερα καπιταλιστικά καθεστώτα. Μάλιστα πολύ από εμάς βιάστηκαν και χάρηκαν που έπεσε αυτό το καθεστώς.
Δεν ήξεραν ότι μαζί με αυτό χανόταν και κάθε ελπίδα αλληλεγγύης και σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Δεν θέλω να πω ότι όλα όσα γινόταν στην Ρωσία ήταν σωστά. Εκεί όμως είχαν δημιουργήσει την υποδομή και τις βάσεις για να κτίσουν κάτι καλό με προοπτική για το μέλλον της ανθρωπότητας. Την ελπίδα για το αύριο, τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα, το να νοιάζεται ό ένας για τον άλλον, την αλληλεγγύη και την δικαιοσύνη.
Ήταν λάθος αυτά που υποστήριζε για τον καπιταλισμό ο Μάρξ,
ότι «στον καπιταλισμό δεν αποδίδεται στους εργαζόμενους η αξία της εργασίας που παράγουν».
Ότι οι καπιταλιστές καρπώνονται το κέρδος της τελικής πώλησης του προϊόντος παίρνοντας πολύ μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους από ότι δικαιούνται.
Ο Μάρξ μίλησε για μια αταξική κοινωνία και την εξαφάνιση του κράτους.
Είναι λάθος όλα αυτά; Και δεν είναι λάθος μας που έχουμε αφεθεί ελεύθεροι στο έλεος αυτών των απατεώνων, που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα; Που το μόνο που τους νοιάζει είναι να αυξάνουν τα κέρδη τους και την κακία τους.
Ο Μάρξ είπε ότι ο καπιταλισμός είναι προορισμένος να καταρρεύσει.
Εγώ λέω ότι δεν πρέπει να περιμένουμε να πέσει, να τον ρίξουμε εδώ και τώρα.
Αυτοί είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την κρίση σήμερα. Εμείς προς στιγμή πρέπει να τους το καταλογίσουμε.
Αυτοί ήταν υπεύθυνοι για την κρίση το 1929 στην Αμερική. Αυτοί οι ίδιοι είναι και σήμερα με τα ίδια πρόσωπα και τα ίδια πιστεύω. Και τότε όπως και σήμερα για να ξεπεράσουν την κρίση τους ζήτησαν την βοήθεια από το κράτος. Το κράτος τους βοήθησε και βγήκαν αυτοί από την κρίση. Που είναι το κράτος να βοηθήσει και εμάς για να ξεπεράσουμε την κρίση; Το κράτος δεν είναι πουθενά, δεν πρέπει εμείς να αναρωτηθούμε εμείς το γιατί; Ο λόγος είναι απλός και φανερός. Ο καπιταλισμός σήμερα έχει μεγάλη δύναμη και μπορεί να ελέγχει σχεδόν τα πάντα. Ελέγχει την αγορά ελέγχει την οικονομία, ελέγχει και τους πολιτικούς.
Εκείνους όμως που δεν μπορεί να ελέγξει είναι η οργή του λαού όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.
Ας μην ξεχνούν ο λαός μπορεί να αργεί αλλά τιμωρεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου